Vrijeschool Lelystad opent feestelijk haar deuren - Flevopost

2022-10-01 01:39:12 By : Mr. Laptop Parts Speed

Officiële opening Vrijeschool Lelystad. Foto: Fotostudio Wierd

De leerlingen en ouders werden op het schoolplein onthaald door directeur Van Nieuwburg en dagelijks bestuurder Jan Bot. Jan Bot overhandigde en vertelde over de Toekomststoel. Met de boodschap dat het belangrijk is om stil te staan bij het maken van keuzes voor de toekomstige generaties. De stoel komt te staan aan de vergadertafel in de school. Het originele idee van de toekomststoel is afkomstig van Jan Terlouw. Daarna volgden er dankwoorden voor de leerkrachten, de activiteiten commissie én de Raad van Toezicht.

‘Lelystad is voorstander van een breed onderwijsaanbod’, liet onderwijswethouder Grimbergen weten. ‘Ik ben dan ook blij met de opening van de Vrijeschool, waarmee er meer variëteit in het onderwijs ontstaat en ieder kind zich kan ontwikkelen op de manier die bij hem of haar past’.

Maandag 29 augustus opende de Vrijeschool Lelystad haar deuren van de locatie aan de Maasstraat 29 voor de eerste schooldag van alle leerlingen. De nieuwe basisschool is gestart met kleuters (groep 1 & 2) en een combinatieklas 1-2 (groep 3 & 4). Gezien het grote aantal aanmeldingen, verwacht de vrijeschool de komende jaren snel te groeien tot een volwaardige basisschool. We plannen om vooral organisch te groeien; dat is groei van onder naar boven.

In totaal zijn er in Nederland zo’n 125 vrijescholen: circa 100 vrijescholen in het primair onderwijs en 27 vrijescholen in het voortgezet onderwijs. De eerste vrijeschool in Nederland werd in 1923 opgericht in Den Haag. De laatste jaren worden er regelmatig nieuwe vrijescholen geopend. Bijna 20.000 leerlingen gaan in Nederland naar een vrijeschool voor primair onderwijs.

De vrijeschool zet zich onvoorwaardelijk in voor goed gebalanceerd eigentijds onderwijs waarin het ontwikkelen van kennis, creativiteit en handvaardigheid samengaan in een sociaal en pedagogisch veilig klimaat. Dit noemt de school levensecht leren met hoofd, hart en handen.

De vrijeschool draagt het antroposofische gedachtegoed uit op een eigentijdse wijze. Dit gebeurt met aandacht en respect voor andere levensbeschouwingen, wat betekent dat ieder kind welkom is op de school, ongeacht afkomst, geloof, levensovertuiging of geaardheid. De school is een lerende, transparante gemeenschap, waar aandacht en betrokkenheid is voor elkaar en de omgeving. Zodat kinderen zich kunnen ontwikkelen tot zelfbewuste vreedzame burgers, die op een democratische manier kunnen deelnemen aan de toekomstige maatschappij.

Release: f5586fea065acac5f7113fc215c87e69a30d2084