Werken met uitzicht op bouwproject De Entree - Gemeente Amsterdam

2022-06-24 20:45:57 By :

Deze browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een recente versie van Edge, Chrome of Firefox.

In 2018 zijn we begonnen met het vernieuwen van het gebied aan de centrumzijde van Amsterdam Centraal. Maikel van Eijk is hotelmanager van het Victoria Hotel, dat op de hoek van het Damrak en de Prins Hendrikkade ligt. Stationsmanager René Wubs werkt in in het Amsterdam Centraal in een kantoorruimte met uitzicht op het Stationsplein. Hoe hebben de heren met ieder een ander uitzicht het bouwproject ervaren? Nu het werk voor de deur bijna klaar is, kijken zij terug op bijna 5 jaar werkzaamheden.

Naast de duizenden stationsbezoekers werken er op een gemiddelde dag zo’n 900 mensen in het stationsgebouw, zoals winkel- en kantoorpersoneel voor serviceverlening en veiligheid. Het was dus belangrijk dat het station ook voor hen bereikbaar bleef tijdens de werkzaamheden. Vooral het afsluiten van de toegangsdeuren kwam vaak terug als onderwerp van gesprek. Dit had vooral te maken met de veiligheid voor mensen in het station. Wubs: “Als er een paar deuren tegelijkertijd gesloten zijn, wat betekent dat dan voor de bereikbaarheid van het station en de vluchtroutes?”

Ook voor de deur van het Victoria hotel veranderde er veel. Waar eerst een doorgaande weg met tweerichtingsverkeer liep, zit nu een verbrede stoep, een fietspad en de trambaan. Vooral voor de leveranciers van het hotel was dit even zoeken, maar in goed overleg met de gemeente werd gekeken hoe de werkzaamheden voor zo min mogelijk overlast konden zorgen. Van Eijk: “Het linnenbedrijf waarmee wij werken levert bijvoorbeeld dagelijks schoon beddengoed. Kan zo’n auto hier parkeren en daarna een bocht op de Martelaarsgracht maken?” Het hotel heeft nu een laadvak waar leveranciers van 07.00 uur tot 11.00 uur voor de deur vrij kunnen parkeren.

Ondanks dat de coronaperiode voor veel mensen een vervelende tijd was, merkten beide heren ook een paar voordelen. Wubs zegt dat door het thuiswerkadvies er veel minder reizigers waren. Het was om die reden minder vervelend dat sommige wegen smaller waren en reizigers moesten omlopen. Het Victoria hotel, dat kamers heeft die echt pal aan de Prins Hendrikkade zitten waar de werkzaamheden waren, zag op haar beurt dat er minder gasten een kamer boekten. Van Eijk: “Omdat het rustiger was, konden we met name tijdens die nachtwerkzaamheden de voorkant van het hotel leeg houden en de gasten aan de achterkant van het hotel een kamer aanbieden. Zo konden zij van een goede nachtrust genieten.” Daarnaast werden mensen in de lobby van het hotel door digitale schermen op de hoogte gebracht over de werkzaamheden voor de deur.

Wubs werkt al 14 jaar als stationsmanager. Het meest bijzondere moment voor hem de afgelopen 5 jaar? Wubs: “Als je het hebt over een indrukwekkend uitzicht, dan was dat toch wel het moment dat het water opeens weg was. En er een grote bouwput voor in de plaats kwam.” Dit betekende ook dat het uitzicht van sommige kamers in het Victoria Hotel veranderde. Een mooi uitzicht op het stationsgebouw bleef, al zagen gasten ook graafmachines en hijskranen. Van Eijk: “Maar als het project klaar is hebben wij er een mooie voortuin bij, is er een betere doorstroming van voetgangers en verkeer en heeft Amsterdam de entree die het verdient.”

Hebt u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Benieuwd wat er allemaal te doen is in de stad? Op Iamsterdam.com vindt u de beste tips op het gebied van cultuur, uitgaan en evenementen.