Welke plek heeft prefabbeton in publieke ruimtes?

2022-07-22 20:28:23 By : Mr. Allen Lin

De switch van betonstop naar bouwshift geeft beton een positievere bijklank. Terecht? Beton zal alleszins zijn plek blijven hebben binnen de nieuwe manier van bouwen. Er zal nood blijven aan verharding, maar die moet ondergeschikt blijven aan het welzijn van de publieke ruimte. Welke plek heeft prefabbeton in onze toekomstige publieke ruimtes? Je hoort er alles over in onze podcast ‘Prefabbeton: welke rol heeft prefabbeton richting een duurzame wereld?’

Ontharden, zo luidt het credo in publieke ruimtes. In een eerste oogopslag heeft prefabbeton zijn naam niet mee. Schijn bedriegt, want prefabelementen- en producten kunnen hier een belangrijke rol in spelen. De laatste jaren werd veel geïnnoveerd om producten te kunnen ontwikkelen die enerzijds verharding voorzien en anderzijds water kunnen infiltreren, bufferen en teruggeven. “Verharding zal altijd nodig blijven, maar we moeten combineren met groen. Zoals de tuintjesstraten in Antwerpen. Ontharden met beton is de toekomst”, zegt Sonja Kuypers van Ebema.

Deze ontwikkelingen passen in het kader van de te verwezenlijken bouwshift tegen 2040. Kortweg betekent dat minder inname van de publieke ruimte en dus centraler gaan wonen. “Als je met meer mensen centraler moet gaat wonen, moet je in de hoogte gaan bouwen. Prefabbeton, specifiek de structuurelementen, hebben daar een belangrijk aandeel in”, vertelt Vincent Kerkstoel van Groep Kerkstoel.

Water en beton: geslaagd huwelijk?

België verbruikt per jaar 40 tot 80% van al zijn watercapaciteit. Dat blijkt uit een studie van het World Resources Institute. Daarmee staat het op plaats 23 van landen met de meeste waterschaarste. De nood aan goed waterbeheer is dus hoog. Prefabbeton kan zijn steentje daaraan bijdragen. “De grootste uitdaging zal het capteren en bufferen van water zijn. Door de bouwshift zullen we dichtbevolktere regio’s creëren en natuur meer ruimte geven”, vertelt Sonja Kuypers. “Het is belangrijk dat we ten volste gebruik maken van wat de natuur ons geeft in die dichtbevolkte gebieden.”

De voorbije 25 jaar werden heel wat initiatieven rond waterinfiltratie ontwikkeld, denk aan waterdoorlatende bestrating en boombunkers. Prefabbeton speelt daar een belangrijke rol in. “Het gaat om een combinatie tussen verharding, waterdoorlaatbaarheid en zaken zoals overrijdbaarheid. Dat zijn moeilijke criteria die niet alle materialen kunnen verzoenen met elkaar”, vertelt Dirk Engelen van BINST ARCHITECTS. “Dat is zoals akoestiek. Akoestische materialen moeten absorberend zijn en soms ook stootbestendig. Dat is een moeilijk huwelijk. Maar ik denk dat in openbare ruimtes, waar waterhuishouding een belangrijke rol speelt, beton daar goed op kan inspelen.”

Beluister hier de podcast ‘Prefabbeton: welke rol heeft prefabbeton richting een duurzame wereld?’

Meteen op de hoogte van het laatste architectuurnieuws?

De Architectura-nieuwsbrief biedt een boeiende mix van actualiteit, projectbeschrijvingen, opiniestukken, productinnovaties, info over evenementen, maar video's, podcasts en zoveel meer.

Schrijf je nu in en ontvang onze wekelijkse nieuwsbrieven in jouw mailbox.

Meteen op de hoogte van het laatste architectuurnieuws?

De Architectura-nieuwsbrief biedt een boeiende mix van actualiteit, projectbeschrijvingen, opiniestukken, productinnovaties, info over evenementen, maar video's, podcasts en zoveel meer.

Schrijf je nu in en ontvang onze wekelijkse nieuwsbrieven in jouw mailbox.

Lazarijstraat 168 3500 Hasselt info@architectura.be