6 stappen die je nu kunt zetten richting een duurzamer leven - StadNijkerk.nl Nieuws uit de regio Nijkerk

2022-06-03 20:51:39 By : Mr. Ben Wan

Duurzamer leven klinkt ingewikkeld en is voor veel mensen nog een ver-van-hun-bed-show. Grootste veranderingen zoals het plaatsen van zonnepanelen of een warmteboiler zijn kostbaar en absoluut niet voor iedereen haalbaar. Hoewel we hiermee veel kunnen bereiken, zijn er ook kleinere stappen denkbaar in de richting van duurzaamheid. Stappen die je nu al kunt zetten om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Ook laat je door duurzame keuzes te maken aan bedrijven zien dat er vraag naar is. Bedrijven spelen immers in op wat de vraag is vanuit de consument. Door kleine bewuste keuzes te maken kun je dus wel degelijk iets veranderen.

Een keuze die makkelijk gemaakt is is het hergebruiken van spullen. Door producten als meubels, kleding en elektronica een tweede leven te geven kunnen veel grondstoffen worden bespaard. Tweedehands spullen hoeven zeker niet altijd oude troep te zijn. Je kunt ook heel goed bijvoorbeeld tweedehands design fauteuils of andere prachtige antieke meubelen kopen. Producten van goede kwaliteit die zeker nog een tweede of derde leven waard zijn. 

Niet alleen is het beter om spullen tweedehands aan te schaffen, ook het aantal aankopen verminderen is noodzakelijk. Als consument wordt het ons erg makkelijk gemaakt om spullen te kopen. Met één druk op de knop bestellen we spullen die we vaak niet eens nodig hebben en ze zijn ook nog de volgende dag in huis. Door bewuster na te denken over je aankopen en er bij stil te staan of je iets echt nodig hebt, kun je je koopgedrag aanpassen.

Voor korte ritten wordt nog vaak de auto gepakt. Door vaker te kiezen voor de fiets of te gaan wandelen kun je behoorlijk wat CO2 uitstoot besparen. Ook kiezen steeds meer mensen in de stad ervoor om geen auto aan te schaffen. In Nederland kun je veel plekken, zowel grote steden als kleinere dorpen, goed met het openbaar vervoer bereiken. Ook wordt de auto steeds vaker ingeruild voor de elektrische fiets. Hiermee kunnen eenvoudig meerdere kilometers worden afgelegd waardoor het een uitstekend middel is voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer. Nog een optie is het delen van een auto. Dit gebeurt al middels platforms en andere diensten waarbij het delen van je auto mogelijk wordt gemaakt. Ook kun je samen met vrienden of buren gezamenlijk één auto in gebruik nemen. 

Er wordt nog altijd enorm veel voedsel weggegooid. Heel erg zonde, want om al dat eten te produceren is er enorm veel water en energie nodig. Een makkelijk manier om niet te veel eten te kopen in de supermarkt is het opstellen van een boodschappenlijst. Door van te voren te bepalen wat je gaat eten, kijk je sneller wat er nog in huis is en kun je gebruiken wat er nog staat. Ook kun je producten zoals pasta en rijst afwegen zodat je precies kunt klaarmaken wat je nodig hebt.

Je kunt je huis op verschillende manieren energiezuiniger maken. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook noodzakelijk voor je portemonnee. De energie- en gasprijzen zijn zo enorm gestegen dat het erg aantrekkelijk is geworden om de verwarming een graadje lager te zetten. Besparen op energie kan door energiebesparende middelen toe te passen zoals het plaatsen van zonnepanelen of isolatie. Kijk ook altijd naar de eventuele subsidiemogelijkheden. Ook zijn er veel kleinere manieren om te besparen op energie en gas in huis. Zet in de winter de verwarming lager en trek een extra trui aan als je hebt koud hebt. Kies voor energiezuinige apparaten, bijvoorbeeld een koelkast of televisie met een goed energielabel. Houd je huis koeler in de zomer door ramen en deuren gesloten te houden of ze juist open te zetten voor een frisse wind in plaats van een airco te gebruiken. Laat je kleding ook zoveel mogelijk drogen aan de lucht in plaats van een droger te gebruiken. Door al deze kleine stapjes bij elkaar bespaar je al een heleboel. 

De meeste mensen zitten al vanaf dat ze jong zijn bij een bepaalde bank en denken er niet snel over na dat deze banken niet altijd even groen en duurzaam zijn. De reden daarvan is vaak dat deze banken organisaties financieel ondersteunen met jouw spaargeld of pensioenpremie. Dit kunnen organisaties zijn die meewerken aan ontbossing, onjuiste energiebronnen of zelfs wapenhandel. Zaken waar jij als gebruiker dus niet aan wilt meewerken. Ook doen veel banken zich groener voor dat dan ze daadwerkelijk zijn. Doe daarom altijd goed onderzoek voordat je een nieuwe bank kiest. 

HOEVELAKEN De deelnemers aan de Avondvierdaagse van Hoevelaken zijn vrijdagavond feestelijk binnengehaald. Wandelaars werden met applaus, bloemen, snoep en cadeaus over de Wiek..

NIJKERK Ter gelegenheid van de afronding van de vernieuwbouw van UVV in &/entree aan de Frieswijkstraat, hield UVV op woensdag 1 juni een feestelijke avond voor haar..

HOEVELAKEN De karakteristieke kerktoren van de Hervormde Kerk in Hoevelaken is voor veel Hoevelakers een herkenbaar baken. De toren van de Kerk is een bakstenen bouwwerk uit de..

Direct een melding bij belangrijk nieuws?

Druk dan op onderstaande knop om gratis push notificaties in te schakelen.