Sander van Kringloop Tilburg: 'Hier is een aankoop unieker'

2022-09-10 01:33:58 By : Ms. Apple liu

Stoelen, spellen, boeken, loungebanken en spijkerbroeken: het assortiment van Kringloop Tilburg is gigantisch groot. Maar als je er vandaag iets ziet, kan het morgen weer verkocht zijn, volgens eigenaar van de kringloopwinkel Sander Geijs. “Spullen die hier nu staan, zijn gemiddeld binnen één of anderhalve week weg. Dat is enorm snel.”

“Toen ik tien jaar geleden met Kringloop Tilburg begon, zag ik dat we met zijn allen heel veel aan het gebruiken waren. Alles wordt maar weer vervangen: telefoons om de twee jaar, terwijl ze stervensduur zijn. Laptops? Zelfde verhaal. En kleding is nog het beste voorbeeld. Mensen kopen zo gruwelijk veel kleding, soms dragen ze het maar één keer en hangt het vervolgens jaren in de kast. Dat is gewoon niet oké,” is de mening van Sander. “De échte prijs wordt niet betaald.”

Sander wil zorgen dat we hetgene wat we al hebben, goed gaan (her)gebruiken en niet zomaar afdanken. Daarmee wil hij niet de indruk geven dat hij het allemaal beter weet, maar wel laten zien dat het op zijn manier ook kan. “Ik probeer mensen geen nieuw gedrag te leren, maar ze te inspireren en informeren,” zegt Sander. “Ik wil het vooral zélf goed doen, laten zien dát ik het goed doe en zo andere mensen te inspireren om hetzelfde te doen. Het begint bij jezelf. Goed voorbeeld doet goed volgen,” denkt Sander.

Sander vertelt dat hij zijn kringloopwinkel naar een ander niveau probeert te tillen. “Dus aan de ene kant hebben we de focus om de levensduur van producten te verlengen en aan de andere kant willen we mensen anders naar die producten laten kijken. Niet als tweedehands spullen, maar als iets wat er simpelweg al ís. Er zijn andere mogelijkheden dan iets nieuws kopen en wij houden ons bezig met twee daarvan: hergebruik van producten in de huidige staat en hergebruik van materiaal, waar we nieuwe producten van kunnen maken.”

Naast duurzaamheid wil Sander ook kwaliteit bieden. “We willen een bepaald niveau neerzetten. Als je het hebt over de presentatievorm, dan kun je kijken naar hoe andere kringloopwinkels boeken neerzetten, maar je kunt ook langsgaan bij een hele goede boekenzaak en kijken hoe zij het doen,” legt Sander uit. “Zo hebben we het bij een aantal partijen afgekeken en een formule gevonden die goed werkt.”

“Wat wij doen, is zorgen dat de winkel georganiseerd is en dat er een hoog ‘snuffelgehalte’ is. Mensen komen hier, omdat ze een ander soort beleving willen in plaats van het massale. In een kledingwinkel kun je alles in alle soorten en maten uitzoeken, hier is het: past het? Dan is het feest. Past het niet? Dan zoek je verder. Een aankoop is hier dus unieker,” zegt Sander.

De tekst loopt door na de foto >

Merkt hij dan ook dat zijn kringloopwinkel populairder is? “De tijden dat alleen mensen met een beperkt inkomen naar de kringloop kwamen zijn veranderd. Er is een soort tegenbeweging (tegen de massaconsumptie) van mensen die dingen voor een mooie kwaliteit en een goede prijs willen krijgen. Dat is heel duidelijk voelbaar en voor ons ook zichtbaar. We zien nu andere soorten gezichten dan tien jaar geleden. Dat is een goede ontwikkeling.”

“Mensen beseffen nu veel beter wat ze jarenlang hebben weggegeven,” meent Sander. “Vintage- of designmeubels? Forget it. Dat ga je hier niet meer vinden. Als bijvoorbeeld iemand komt te overlijden, dan gaan mensen nu eerst even kijken: wat is er allemaal? Dan blijkt dat de stoel waarvan je dacht: ‘daar zat opa altijd op; het zal wel niks waard zijn, want het is oud en het is troep’ een heel mooi designmeubel te zijn. Ze brengen dat soort artikelen niet meer hierheen en dat is hun goed recht. Ik ben blij dat mensen er nu bewuster van zijn en niet zomaar dingen weggooien.”

De tekst loopt door na de foto >

“Wat voor brood wil je, wit of bruin? Alsjeblieft, oom.” Het is drie uur ’s middags en dat betekent dat…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Tilburg en blijf op de hoogte van alles over en rondom Tilburg.

Gespot op Funda: in dit romantische herenhuis maak je jouw woondromen waar

Aangeboden door Reimus Makelaardij & Hypotheken

Aangeboden door Snoeren Schoen- en Voetspecialist

Aangeboden door Snoeren Schoen- en Voetspecialist

Buitenkijken bij de verborgen tuin Flora: ‘Ik moest twee jaar op een plekje wachten’

Blijf op de hoogte van alles uit Tilburg

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden