RSI door het thuiswerken? Dit kun je eraan doen - Independer.nl

2022-06-10 20:47:36 By : Ms. Kristi Chen

Een stijve nek, verkrampte schouders, tintelende vingers: veel mensen hebben last van RSI. Volgens fysiotherapeut Jair Winkelman zijn RSI-klachten door het thuiswerken flink toegenomen. Waar kun je terecht als je klachten hebt? En nog belangrijker: hoe kun je RSI voorkomen? 

RSI staat voor Repetitive Strain Injury en is ook bekend onder de afkorting KANS (klachten aan de arm, nek en/of schouder). De klachten worden meestal veroorzaakt door herhaalde bewegingen of door langere tijd in dezelfde houding te blijven. Of een combinatie hiervan. RSI komt in allerlei beroepsgroepen voor. Denk bijvoorbeeld aan kappers, musici en slagers. Maar ook veel mensen met een kantoorbaan hebben last van RSI. 

Een van de redenen dat RSI juist nu toeneemt is dat veel mensen thuis geen goede werkplek hebben. Ze werken bijvoorbeeld met hun laptop aan de keukentafel en hebben geen fatsoenlijke bureaustoel. Door de ongemakkelijke werkhouding en een gebrek aan beweging kunnen je spieren verkrampen en ontstaan vaak terugkerende klachten. Ook door stress en slecht slapen kunnen RSI-klachten toenemen. 

Met zijn onderneming FitophetWerk geeft fysiotherapeut Jair Winkelman preventieve coaching bij verschillende bedrijven. Hij legt uit: “Om RSI te voorkomen is het belangrijk om langdurige overbelasting tegen te gaan. Maar het lastige is dat het zelden op tijd wordt gesignaleerd.” Het lijken misschien open deuren, maar toch zijn de volgende dingen erg belangrijk om RSI te voorkomen:

Een laatste tip van Winkelman: “Het kan een tijdje duren voordat je een prettige flow te pakken hebt met voldoende beweging en de juiste ergonomie als routine. Laat je dus niet uit het veld slaan als je sommige tips en tricks niet meteen onder de knie hebt.” 

Je kunt met RSI-klachten terecht bij een fysiotherapeut. Maar ook oefentherapie Mensendieck en Cesar zijn effectieve therapieën om je klachten te verminderen. Deze therapieën zijn vooral gericht op houding en beweging. De therapeut kijkt naar de onderliggende oorzaak van klachten, om die bij de bron aan te pakken. Sommige mensen met RSI hebben ook baat bij bepaalde alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur. Acupunctuur kan energieblokkades in delen van je lichaam opheffen en de doorbloeding verbeteren. Ook bevordert acupunctuur je immuunsysteem, waardoor klachten kunnen afnemen.

Ben je 18 jaar of ouder? Dan worden fysiotherapie en oefentherapie Mensendieck en Cecar voor RSI-klachten helaas niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt je hier wel aanvullend voor verzekeren. Check wel bij je zorgverzekeraar bij welke therapeut je terechtkunt. Ga je naar een niet-gecontracteerde praktijk? Dan kan het zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen.

Ook voor de vergoeding van alternatieve geneeswijzen heb je een aanvullende zorgverzekering nodig. Om gebruik te kunnen maken van de vergoeding is het belangrijk dat je naar een behandelaar gaat die is aangesloten bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging. Ook geldt er altijd een maximale vergoeding per behandeling.

Door het toepassen van SEM Sirius Energie Methode kun je zelf de klachten verminderen. Je kunt het door zelf studie leren via de website.

Marieke werkt sinds 2018 bij Independer als contentmarketeer. Ze schrijft en optimaliseert content voor de website en schrijft regelmatig weblogartikelen, bijvoorbeeld over autoverzekeringen, zorgverzekeringen en hypotheken.

home  weblog  Zorgverzekering  RSI door het thuiswerken? Dit kun je eraan doen

Schrijf je dan nu in voor de Independer nieuwsbrief vol met handige tips en informatie.

En wees gerust we sturen je maximaal 1x per week een handige mail.