Roxanne uit Tilburg heeft meer dan 250 planten - indebuurt Tilburg

2022-08-20 01:25:52 By : Ms. Janet Wu

Roxanne de Buijzer (33) moest vroeger niks van planten hebben. “Waarom zou je die willen verzorgen?” Later kwam ze daar op terug. Inmiddels heeft de Tilburgse meer dan 250 planten staan in haar appartement aan de Europalaan.

Wil jij jouw woning, tuin of balkon laten zien? Mail dan naar [email protected]  om je op te geven.

“Ik kocht een monstera als klein plantje bij een tuincentrum. Ik dacht: leuk voor als ik ooit mijn eigen kantoor krijg nu ik zzp’er ben. Nu is het een uit de kluiten gewassen plant die niet meer door de deur past. Dit was de eerste keer dat ik doorkreeg dat sommige planten heel groot kunnen worden. Ik zou het er moeilijk mee hebben als deze plant het ineens slecht zou doen. Het is een van mijn favorieten. Hij komt bijna tegen het plafond aan.”

Tekst loopt door na de foto >

Roxanne werkt veel achter de computer en snakte naar een hobby waarbij ze iets met haar handen kon doen. De gouden tip kwam van haar moeder. Zij raadde haar aan te beginnen met het haken van een plantenhanger aan de hand van een oud boek. Roxanne was verkocht. “Alleen had ik geen plant om erin te doen. Ik snapte niet waarom mensen voor planten wilden zorgen. Toch begon ik het te begrijpen toen een vriendin vertelde dat je een plant kon stekken.”

Binnen de kortste keren stonden er 100 planten in haar studentenkamer, inmiddels zijn dat er meer dan 250 in haar appartement in Tilburg-West. “In juni heb ik het voor het laatst bijgehouden in een document. Toen had ik 207 verschillende soorten planten, maar met die hitte van laatst zijn er een paar overleden. Mijn planten hebben het zwaar gehad. Ik heb ze speciaal naar de woonkamer verhuisd en let hier erg op de temperatuur, maar soms laat ik planten nog steeds doodgaan.”

Tekst loopt door na de foto >

Roxanne haalt haar planten op allerlei plekken. Heeft iemand in de familie een plant over? Dan gaat die al snel naar haar. “En toen mijn oma overleed nam ik bijna al haar planten over. Deze plant bij het raam kon ik niet laten staan. Een vrouw wilde er vanaf omdat hij bruin aan de bladeren had. Dat vond ik sund.”

“Het leuke aan deze hobby is dat ik mensen uit Tilburg leer kennen die plantenliefhebber zijn. Bijvoorbeeld eigenaars van een stekjeskast of mensen die graag stekjes ruilen via Facebook. Ik ben acht jaar geleden in Tilburg komen wonen en dan maak je minder snel vrienden als op de middelbare school. Ik vind het sociale aspect heel leuk. Zo tof om tips uit te delen. Goudsmid Lizzz is mede door haar stekjeskast aan de Philips Vingboonsstraat nu een goede vriendin. Zij zorgt altijd voor mijn planten als ik op vakantie ben. Alleen mensen die iets van planten weten mogen ermee aan de slag. Mijn vriend mag ze geen water geven”, zegt Roxanne lachend.

Tekst loopt door na de foto >

In een vitrinekast in de woonkamer staan bijzondere planten die je niet zomaar in een tuincentrum in Nederland op de kop tikt. Enkele daarvan importeerde Roxanne uit Ecuador. “Voor sommige planten geef ik meer dan honderd euro uit. Ben je gek, hoor ik soms. Maar ja, een ander geeft dat weer uit aan een fles wijn. Ik heb weer geen dure auto voor de deur staan en word hier blij van.”

Hoewel Roxanne vroeger niet aan planten moest denken, geniet ze er nu enorm van. “Ik ben zo dankbaar als het lente is en alles na de wintertijd begint te bloeien. Dan hoor je de vogels fluiten en zie je alles groeien. Dan zijn ze op hun mooist.” Toch zou Roxanne het niemand aanraden om zoveel planten te nemen. “Doe het niet”, zegt ze lachend. “Ik woon in een klein appartement maar ben er nu al twee dagen mee bezig om alles schoon te maken. Je moet alles verzetten en weer terugplaatsen. Water geven en de planten verzorgen is niet zoveel werk. Net als in een tropisch klimaat houden ze elkaar in stand. Maar schoonmaken? Pff, neem niet zoveel planten als ik!”

Even niet die junk, dakloze of patiënt zijn. Zo’n plek waar dit kan, bestaat in Tilburg en het heet The…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Tilburg en blijf op de hoogte van alles over en rondom Tilburg.

Tussen park en stad: deze nieuwbouwwoningen zijn nog beschikbaar

Aangeboden door IJzeren Man Vught

Aangeboden door IJzeren Man Vught

Tip: in dit park vind je vrijdag een tweehandskledingmarkt

Blijf op de hoogte van alles uit Tilburg

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden