Plan tijdelijke studentenhuisvesting op campus - Vox magazine

2021-11-18 06:11:24 By : Mr. Ruben Sanco

Home » Nieuws » Plan voor tijdelijke studentenhuisvesting op campus

Vooral onder internationale studenten is het kamertekort zo groot dat het College van Bestuur de mogelijkheid onderzoekt om tijdelijke huisvesting op de campus te plaatsen. Mogelijk staan ​​er volgend studiejaar al zulke huizen, bijvoorbeeld naast Mercator II (achter het Huygensgebouw).

Het is een ambitieus plan: noodhuisvesting op de universiteitscampus die vanaf volgend studiejaar in gebruik kan worden genomen. Rector Han van Krieken heeft nog een paar trucjes in petto, maar hij hoopt echt dat het gaat lukken.

Vooral internationale studenten hebben momenteel grote moeite om een ​​kamer te vinden. Tijdens het eerste jaar van hun premaster, master of bachelor kunnen ze een kamer huren bij studentenhuisvester SSH& of een andere aanbieder, maar daarna moeten ze vertrekken. Van hen wordt verwacht dat ze zelf een andere accommodatie regelen. 'Dat gaat momenteel niet goed', zegt de rector.

De woningmarkt zit op slot, er is te weinig doorstroom. Voor corona was dit probleem veel minder zorgwekkend. 'Het huidige kamertekort heeft ons verrast.'

Volgens de rector zijn er een paar plekken op de campus waar het bestemmingsplan bebouwing toestaat. Een daarvan is de ruimte naast Mercator II (achter het Huygensgebouw). De universiteit zit met de gemeente, de SSH& en andere partijen om de tafel om te kijken of daar tijdelijke huisvesting kan komen. 'Denk aan het soort huizen dat vroeger aan de Griftdijk in Lent stond.' Hij doelt op tijdelijke onderkomens waar enige tijd geleden ook internationale studenten (en later vluchtelingen) hebben gewoond. "We willen geen tenten of paviljoens."

Hoeveel studenten in deze woningen kunnen worden ondergebracht, kan Van Krieken nog niet zeggen.

Hij hoopt dat het Erasmusgebouw uiterlijk binnen tien jaar wordt gerenoveerd en verbouwd tot studentenflat. De tijdelijke woningen moeten die periode overbruggen. Over de studentenhuisvesting in de Erasmustoren zijn echter nog geen definitieve besluiten genomen. Op dit moment is er de Faculteit der Letteren gevestigd, waarvoor eerst een nieuw onderkomen moet worden gevonden.

Eerder waren er ook plannen om daar een hotel en congrescentrum te vestigen. Van Krieken: 'Binnenkort gaan we met de ondernemingsraad in gesprek over de bestemming van het pand.' Ook over de toekomst van het Spinozagebouw moet nog worden gesproken.

In oktober, tijdens de Diesviering van de universiteit, zei de rector het 'heel erg' te vinden dat studentenhuizen vaak aangaven dat ze geen internationals wilden in hun zoektocht naar nieuwe huisgenoten. Hij herhaalt dat hij het uitsluiten van buitenlandse studenten niet strookt met 'de waarden van onze universiteit'. Maar ingrijpen kan hij niet, want de universiteit heeft niets te zeggen over de particuliere woningmarkt.

Als er tijdelijke woningen worden gebouwd, is de Radboud Universiteit voor de planning ook afhankelijk van aannemers en de beschikbaarheid van materialen. Er is momenteel een tekort aan hout, staal en kunststof in de bouw. Daardoor stijgen de prijzen en duurt het langer voordat een huis af is.

kamerbreed Nijmegen schreef op 17 november 2021 om 12:01

Een hele goede ontwikkeling om studenten op het campusterrein te huisvesten. De Uni moet ook rekening houden met de exorbitante toename van internationale studenten in de afgelopen jaren. Het is natuurlijk een verdienmodel voor de Uni, want de inkomsten uit collegegeld zijn steeds belangrijker geworden binnen het Business model van de Uni. Met name het collegegeld van studenten van buiten de Europese Unie van de niet-EER stijgt. Zij betalen gemiddeld ruim € 8.000 instellingscollegegeld per jaar voor een bacheloropleiding en circa € 15.000 voor een masteropleiding. Dit alles is het gevolg van een bezuiniging die diep in het onderwijs is doorgedrongen. “Het doel wordt afgemeten aan economische relevantie. Ook het onderwijsproces wordt hierdoor beïnvloed. Maar moet je als uni omdat je naast het aanbieden van opleidingen nog meer wensen wilt/moeten vervullen en daarvoor de extra inkomsten nodig hebt om de Nijmeegse bevolking te belasten? Van alle kanten is er kritiek: kritiek op de massaliteit van het onderwijs, de focus op de efficiëntie en productie van onderzoek, het gebrek aan samenwerking met het bedrijfsleven. Maar zeker ook de relatief weinig aandacht die de universiteit zou besteden aan een groot maatschappelijk probleem, namelijk de woningnood. Kom op Radboud neem je verantwoordelijkheid!

GJ schreef op 17 november 2021 om 18:45

Van muur tot muur reageer ik nooit, maar nu kan ik het niet laten. Bekijk het jaarverslag van de universiteit over de financiële verdeling over de 1e, 2e, etc. geldstromen en bekijk vervolgens het oordeel over de hoogte van het collegegeld. Verantwoordelijkheid nemen voor een groot sociaal woningnoodprobleem, past dat niet beter bij een woningcorporatie dan bij een onderwijsinstelling? En is dat niet gedaan met dit idee of voorstel?

Wil je reageren op dit artikel? Alsjeblieft, maar houd je wel aan onze huisregels. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Het kan even duren voordat uw reactie is geplaatst. Lees onze privacyverklaring als u meer wilt weten over hoe wij met uw gegevens omgaan.

Het onafhankelijke tijdschrift van de Radboud Universiteit

Een onmiddellijke, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Stuur ons je tip! Dit kan ook anoniem met het formulier.

Wij gebruiken cookies. Lees meer in ons privacybeleid.

Bezoekersstatistieken, websitebezoeken en gebruik worden gemeten en gebruikersgegevens worden anoniem verzameld.