Op pad met Oud-Utrecht: Domplein en Sint Maarten

2021-11-16 15:58:16 By : Mr. York Wxhbest

Historische vereniging Oud-Utrecht maakt voor DUIC wandelingen door de stad, op zoek naar bijzonder erfgoed. Elk jaar wordt op 11 november het feest van Sint Maarten gevierd, waarbij lantaarns de stad verlichten. De Sint Maarten Parade met lichtsculpturen en muziek vond dit keer plaats op en rond het Berlijnse Plein. Het Domplein is echter de plek waar onze patroonheilige volop aanwezig is. Daar is de relatie tussen Utrecht en Sint Maarten ontstaan. 

Wie was Sint Maarten of Martinus eigenlijk? Op een koude dag in het jaar 353 vroeg een naakte bedelaar de Romeinse soldaat Martin om hulp. Martin had geen geld bij zich en zijn wapenrusting was van de keizer. Toen sneed hij zijn mantel in tweeën met zijn zwaard en gaf een stuk aan de bedelaar. De volgende nacht verscheen de bedelaar aan hem met het stuk mantel: het bleek Jezus zelf te zijn. Martin bekeerde zich tot het christendom en werd gedoopt. In 371 werd hij bisschop van Tours in Frankrijk. Hij stierf op 11 november 397 en werd later heilig verklaard. Sint Maarten was een symbool van barmhartigheid en speelde daarom een ​​rol in de verspreiding van het christendom. Zelf is hij nog nooit in Utrecht geweest.

In het jaar 630 stichtten Frankische heersers een kerk in de voormalige Romeinse vesting aan het huidige Domplein. Twintig jaar later werd het verwoest door de Friezen. Willibrord herstelde de kerk rond 695. Mede dankzij de missionaris die hem volgde, Bonifatius, werd de kerk gewijd aan Sint-Maarten. De huidige Domkerk is een verre opvolger van deze Maartenskerk. In de kerk zijn verschillende beeltenissen van Sint Maarten te vinden, zoals een van de vijf houten Dombeelden uit 1450. Het is een kopie waarvan het origineel nu in het Centraal Museum wordt bewaard. In het bovenste deel van de bronzen toegangsdeuren van de Dom, gemaakt in 1996 door Theo van de Vathorst, is een moderne versie van de mantelverdeling afgebeeld.

De patroonheilige is op verschillende plekken op en rond het Domplein te vinden. Het meest in het oog springend is natuurlijk de Domtoren. Sinds 1382 staat er een windwijzer op de top met de beeltenis van Sint Maarten te paard en de bedelaar met wie hij zijn mantel deelde. Maar zijn afbeelding is ook te vinden in de toren, op de Martinusklok op de vierde verdieping. Deze bel wordt maar een paar keer per jaar geluid, maar in ieder geval op 11 november, de sterfdag van Sint Maarten.

Op de noordwestelijke hoek van het Domplein, naast Bar Restaurant Walden, leidt een smalle doorgang naar een pleintje omringd door de huizen Domplein 11-15. Dit is de Maartenshof. Er is een kunstwerk van Erica van Seeters, 'A place to share', dat verwijst naar de goede daad van Sint Maarten. Het kunstwerk, in 2002 in opdracht van het KF Heinfonds gemaakt, bestaat uit drie natuurstenen objecten. De grillige vormen van de gescheurde mantel waren het uitgangspunt. Het rode object stelt de mantel voor, het zwarte het afgesneden deel en de witte kolom wijst naar de lucht. Maar er is meer te vinden in deze binnenplaats. Boven de toegangsdeur van het neogotische huis op nummer 14 werd in 1898 een plaquette van Sint Maarten te paard met de bedelaar geplaatst.

Schuin aan de andere kant van het Domplein is de ingang van een ander hof, het Pandhof van de Dom. Dit klooster vormde een overdekte verbinding tussen de kerk en het Groot Kapittelhuis, waar de besturen van de Utrechtse collegiale kerken samenkwamen. Tegenwoordig is de kapittelzaal het auditorium van de universiteit. Sint Maarten staat boven de ingang bij de neogotische poort vanaf het Domplein. Dit portaal dateert uit het einde van de 19e eeuw, toen de binnenplaats werd gerestaureerd door architect Pierre Cuypers. 

Vanuit de recent heraangelegde pandhoftuin zijn boven de ramen van het klooster uitgesneden driehoeken, de zogenaamde Wimbergen, te zien. Deze 19 reliëfs vertellen het levensverhaal van Sint Maarten. De taferelen werden in de 15e eeuw opgehangen om het voorbeeldige leven van de heilige te herdenken. Op het eerste reliëf, bij de ingang van Achter de Dom, drijft Sint Maarten Satan terug met zijn wapen. De verdeling van de mantel is te zien op de tweede Wimberg. Een informatiebord in de pandhof legt alle scènes uit.

De huidige Wimbergen zijn niet de originele. Bij de restauratie van 1876-1896 bleken ze te zwaar beschadigd en werden grotendeels vervangen door kopieën. Aan de westkant waren de Wimbergen helemaal verdwenen en heeft Cuypers ze weer aangevuld. De gebruikte steensoort was echter te zacht, zodat de reliëfs rond 1960 weer moesten worden vervangen. De 19e-eeuwse exemplaren zijn deels ingemetseld in de muren van Flora's Hof. Deze verborgen tuin aan de voet van de Domtoren is toegankelijk via de poort aan de Servetstraat.

Tips om verder te lezen in Oud-Utrecht

De historische vereniging Oud-Utrecht is opgericht in 1923 en heeft als doel de kennis van en interesse in de Utrechtse geschiedenis, archeologie en monumenten te stimuleren en toezicht te houden op het behoud van het lokale en regionale erfgoed.

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

De nieuwe editie van de DUIC krant is uit en wordt verspreid door de hele stad. Lees het hier of haal het op in de stad.

Lees de laatste editie nog eens »