Ondanks illegaliteit, dreigmails en demonstranten helpt enige abortuskliniek van het Noorden vrouwen al 50 jaar. 'Ik wil me niet laten weerhouden door bedreigingen' - Dagblad van het Noorden

2022-09-10 01:28:32 By : Ms. Aries Tao

De abortuskliniek in Groningen bestaat 50 jaar. Ter ere daarvan opent de kliniek voor het eerst haar deuren voor een journalist. Aflevering 1: Stimezo begon in de illegaliteit in 1972, hoe staat het er nu voor?

Directeur Ellie Oosterhuis voor de deur van de abortuskliniek in Groningen. Foto: Nienke Maat

Het is een kleine houten deur waar je bijna automatisch je hoofd buigt als je naar binnen stapt. Het valt nauwelijks op, maar aan de Radesingel 11 in Groningen zit − in een herenhuis − de enige abortuskliniek van het Noorden. Groningers, Friezen, Drenten maar ook Duitsers komen naar de kliniek die hier sinds 1972 zit. Recht tegenover de Sint Jozefkathedraal. Eenmaal binnen ontvouwt zich een doolhof met op de begane grond de behandelkamer en rustruimte. Op de eerste verdieping een receptie met zacht licht en verse bloemen die iets weg heeft van een wellnesscentrum, spreekkamers die uitkijken op het water en het langwerpige kantoor met erkerramen. Hier werkt directeur-bestuurder Ellie Oosterhuis (41), die haar deur altijd openhoudt voor grote en kleine vragen van haar personeel.

Het nieuws van dichtbij vind je bij Dagblad van het Noorden. Dagelijks zijn wij op pad om verhalen te maken. Over gebeurtenissen in de buurt, plannen van de gemeente, evenementen, sport en meer.

Leest u al de (digitale) krant? Dan heeft u waarschijnlijk recht op het lezen van PREMIUM. Registreer u dan eenmalig en log in om toegang te krijgen.

Heeft u al een account? Dan kunt u hieronder eenvoudig inloggen om dit PREMIUM-artikel te lezen.

Bent u ingelogd maar kunt u dit artikel nog steeds niet lezen? Koppel dan hier eenmalig uw account aan uw abonnementsgegevens.

Release: 3c615d5bccdb7846f0e391049539bb5460d4955c