Nieuwsoverzicht: Leven als Downton Abbey in Schotland en waarom is Rob Jetten zo aan het drammen

2022-05-27 20:56:27 By : Mr. Tom Zhu

Wat gebeurde er de afgelopen uren? Quote leest, duidt en probeert nog iets te snappen van het nieuws.

Overspeelde Apple z'n hand met peperdure telefoons?

Prijs en kwaliteit, dat is de kwestie. Apple verklaart zijn tegenvallende iPhone-verkopen met de afkoelende Chinese economie. Maar de hoge prijs van de telefoons speelt allicht ook mee, zegt het FD.

Verkoop elektrische auto’s vorig jaar verdrievoudigd, rek is er in 2019 beetje uit

Heeft Rob Jetten er al een? Rijdt Jesse Klaver erin? De verkoop van elektrische auto’s is vorig jaar verdrievoudigd tot 24 duizend. Daarmee was 5,4 procent van alle nieuwe auto’s elektrisch, melden RAI Vereniging en Bovag. In december was zelfs een op de drie nieuwe auto’s elektrisch. Dit komt doordat de belastingregels op 1 januari zijn veranderd, waardoor dure e-auto’s iets minder aantrekkelijk zijn geworden. In de laatste maanden werden daarom drommen Tesla’s en Jaguars op kenteken gezet.

Downton Abbey anno 2018: schrijver Josephine Rombouts woonde en werkte op een Schots kasteel

Als je Josephine Rombouts (47) vraagt naar dat ‘toevallig terechtkomen’ en ‘heel onhandig’ zijn, zegt ze zonder al te openhartig te zijn: ‘Nou ja, zoals dat gaat, zoals je al die gezinnen ziet in Ik vertrek die weg willen uit Nederland. We zochten rust en ruimte. Ik wilde mijn kinderen laten zien dat kippetjes niet altijd al gebraden in de supermarkt hebben gelegen en dat melk niet in een pak in de fabriek ontstaat.’ Dan waren er ook nog ‘persoonlijke omstandigheden’, maar ach, zegt ze, dat is allemaal niet zo interessant – interessanter is dat ze als dienstbode op een kasteel is terechtgekomen, waar ze vijf jaar lang het zilver heeft gepoetst en de hapjes heeft rondgebracht. En waar ze (vooral) heeft ervaren hoe de feodale verhoudingen uit Downton Abbey nog altijd voortbestaan in het Schotland van nu, met upstairs een rijke familie in hun goudgerande bubbel en downstairs het personeel dat doet wat het gezegd wordt en never the twain shall meet. Fragment: 'Ik bleef het gevoel hebben dat ik naar een toneelstuk zonder publiek keek. Terwijl ik de zilveren dekschalen op de zijtafel zette, nam ik het door kaarsen verlichte gezelschap in me op. Men converseerde murmelend en hield zich netjes rechtop in de nette kleren. Er klonk getinkel van kristal.'

6 procent van de Nederlanders leest deze rubriek zeker niet

Ze zijn misschien wel gelukkiger. Bijna 900.000 Nederlanders van 12 jaar en ouder hebben in 2018 nooit internet gebruikt. Dat is 6 procent van de bevolking. Vooral mensen van 75 jaar en ouder zijn niet online, hoewel ook die groep kleiner wordt, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

’Klein land dat morele supermacht wil spelen’

We maken nog geen kwart procent uit van de wereldbevolking en ons land beslaat nog geen drie honderdste procent van het aardoppervlak. Toch willen we op tal van gebieden voorloper zijn, het braafste jongetje van de klas. Nu ook weer met de extreme klimaatplannen. 'We hebben vaker onze neus gestoten.' Volgens historicus René Cuperus van Instituut Clingendael, heeft de houding van Nederland vooral te maken met onze oeroude calvinistische aard. 'We zijn een klein land, maar willen wel een morele supermacht spelen. Soms zó erg, dat we onze eigen belangen en beperkte mogelijkheden uit het oog verliezen.'

Vooral Rob Jetten is zo'n messias type

Rob Jetten schopt wild om zich heen nu de weerstand tegen alle klimaatplannen aanzwelt. Het mediaoffensief van de nieuwe D66-fractievoorzitter zet kwaad bloed in alle kampen. Oók bij politici die heilig geloven in de groene kruistocht, meldt De Telegraaf die zelf ook weer iets te activistisch tegen elke vorm van progressiviteit is.

Defensie treft voorbereidingen om te helpen met het opruimen van aangespoelde containers en de inhoud daarvan op de Waddeneilanden. De burgemeester van Schiermonnikoog heeft inmiddels een formeel hulpverzoek ingediend. “Het is echt rampzalig wat hier op het strand ligt, een enorme hoeveelheid rotzooi. Er zijn al allemaal professionals en vrijwilligers aan het opruimen. Maar we hebben echt hulp nodig, we gaan het zelf niet redden”, zegt burgemeester Ineke van Gent. Ze noemt de vervuiling een ramp voor de natuur. “We zijn nationaal park, het is een prachtig gebied. En nu ligt alles bezaaid met zeeppompjes, doekjes, matrassen, operatiekleding, noem maar op.’

Iran is al veertig jaar een achterlijk lang

Of is dit een moreel superieure arrogante opmerking?

Tips voor moeder de vrouw

'Ik ben een 40-jarige vrouw met een lichaam waar menig 25-jarige toch naar zou kunnen kijken van: Nah, zou ik ook wel willen. Ik denk dat jullie mijn lichaam intussen wel een beetje kennen: slank maar niet dun, getraind maar niet superdroog of te gespierd, vrouwelijk zonder overdreven curvy te zijn. Ik propagandeer geen onnatuurlijke shape of een drooggetraind lijf. Niet dat ik daar wat op tegen heb, maar het is niet wie ík ben.’ Luister toch eens naar Sylvie Meis!