Nieuws Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend en Waterland

2022-09-10 01:31:07 By : Ms. Kate Wu

Afgaande op de eerste twee dagen van Volendammer kermis is het volksfeest een groot succes te noemen. Het kermisterrein zelf wordt goed bezocht, de Dijk bleef prima toegankelijk en de twee feesttenten deden hun naam eer aan!

Vrijdag- en zaterdagavond was het ouderwets gezellig op het kermisterrein zelf. Terwijl op het Marinapark duizenden mensen een plekje vonden aan de statafels in de enorme tent, was de kermis zelf weer een echt familiefeest.

(Groot)ouders met kinderen zwierven vrolijk door de Conijnstraat, het Amvo-terrein en de Zeestraat. Het viel op dat met name het Amvo-terrein leuker van opzet was dan de jaren daarvoor. En dat zelfde gold ook voor de entree bij de rotonde aan de Julianaweg. De opstelling gaf meer intimiteit.

Al vroeg gingen de handen omhoog in de nieuwste en grootste feesttent. De Tribute tot the Catsband opende hier het feest. Op dat moment werd er vooral nog bijgepraat, gedronken en gegeten aan de honderden tafels, neergezet voor de vele bedrijven die hier op een kermisborrel trakteerde.

Maar op het moment dat de 3J’s het podium beklommen stoven vele honderden fans naar voren en barstte het feest echt los. Ook de dag erop bezochten duizenden feestgangers dit toch wat afgelegen maar perfect georganiseerde stukje ‘kermisterrein’.

Vooraf waren kermisexploitanten bang dat de extra feesttent met ruimte voor maximaal 6.000 bezoekers, van grote invloed zou zijn op de loop richting kermisattracties. Dat zal later nog wel geëvalueerd worden.

Feit is dat de tenten het feest deels wegtrekken uit het centrum. Zowel vrijdag als zaterdag was het desalniettemin gezellig en gemoedelijk op de kermis. Maar dan zonder het lallende sfeertje van inwoners die iets te vroeg en zonder al te veel te eten flink wat alcohol genuttigd hadden.

Op de Dijk, dit jaar voor het eerst zonder beunen, was het niet zo druk als voorgaande jaren. Maar ook hier waren de cafés vol met feestvierende Volendammers, terwijl je je in de buitenlucht veel makkelijker kon bewegen dan voorheen. En met zicht op de Haven, waar op tientallen boten een eigen feestje werd gehouden, was het hier weer als vanouds sfeervol.

Dat de aanwezigheid van zoveel mensen helaas ook tot excessen kan leiden bleek zaterdagnacht. Op de Edammerweg werd een 20-jarige man uit Edam-Volendam zwaar mishandeld.

Het slachtoffer liep rond 00.45 uur met een aantal vrienden over de Edammerweg toen hij door een groep personen werd aangesproken en vervolgens geschopt en geslagen. Hierbij raakte de jongeman onder andere verwond aan zijn hoofd. Na de mishandeling is de groep er in onbekende richting vandoor gegaan. De politie (0900-8844) zoekt mensen die getuige zijn geweest van dit misdrijf.

Het allermooiste van de hele kermis is wel de vissersvloot die blinkend gepoetst in de haven ligt!

Wat een sprookjesachtig uitzicht en wat een enorm gevoel van vrijheid en ruimte zonder die benauwende beunen!

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.