Niet schaatsen, maar rolschaatsen onder de stadshal deze winter: “Ecologisch en economisch argument” (Gent) | Het Nieuwsblad

2022-10-01 01:37:38 By : Ms. Selina Bie

Dit jaar komt er geen ijspiste onder de stadshal.  — ©  fvv

Onder de stadshal zal deze winter niet kunnen worden geschaatst. De Gentse Winterfeesten gaan wel door, maar de ijspiste wordt vervangen door een rolschaatspiste. Reden: de hoge energieprijzen.

Door de energieprijzencrisis hebben heel wat steden en gemeenten al beslist om deze winter geen openluchtijspiste te plaatsen. Ook Gent schrapt nu de schaatsbaan onder de stadshal. Er komt wel een alternatief: de grootste mobiele rolschaatspiste van België, met een oppervlakte van 400 vierkante meter.

De organisator van de Winterfeesten, Look I Like, kwam met de Stad overeen om het de komende drie edities al zeker met een rolschaatspiste te doen in plaats van met een ijsbaan. Bevoegd schepen Bram Van Braeckevelt (Groen) reageert tevreden.

“In tijden van klimaatverandering is zo’n ijspiste sowieso niet vanzelfsprekend”, zegt Van Braeckevelt. “Met de huidige energieprijzen komt er, naast een ecologisch, ook een economisch argument op tafel. Beide zaken zorgen dat we nu samen beslissen om de ijspiste te vervangen door een rolschaatspiste.”

De voorbije jaren was al sprake van een alternatief in kunststof dat duurzamer was dan een echte schaatsbaan, maar die bleek inzake comfort en prijs niet te voldoen. Op vraag van de Stad Gent ging organisator Quinten Goekint van Look I Like dus op zoek naar een andere optie. Door de rolschaatspiste zal er jaarlijks bijna 24.000 kWh aan elektriciteit worden bespaard.

“De huidige crisis laat niemand onberoerd, dus we hebben ons constructief opgesteld en samen een oplossing gevonden”, zegt Goekint. “De piste kan in de juiste sfeer en stijl zeker even succesvol zijn. Ik hoor al reacties dat het ‘eens iets anders’ zal zijn. En ouders zullen nu niet naar huis moeten met kinderen met een natte poep.”

Naast de rolschaatsbaan zijn het reuzenrad en de kerstboom-draaimolen er alleszins opnieuw bij. Uiteraard zullen er ook heel wat eet- en drinkstandjes staan, maar met een nieuwe opstelling en een Gentsere invulling. Op het Emile Braunplein komt de winterbar Chez Babette.

“We zijn vooral blij dat de Winterfeesten opnieuw zullen kunnen doorgaan”, zegt Goekint. “De Winterfeesten gaan immers over veel meer dan een schaatsbaan: van de twee miljoen bezoekers zijn er maximaal 30.000 schaatsers. We stonden in 2020 al klaar met onze plannen en hebben die nog geen enkele keer volledig kunnen uitvoeren. Het wordt zeker verrassend.”

Niet alleen de rolschaatspiste is duurzamer. Er wordt ook gewerkt met herbruikbare bekers en de ledlampen worden ’s nachts uitgeschakeld. Momenteel bekijkt de organisator ook het gebruik van herbruikbaar servies en het installeren van zonnepanelen op de tenten. De Gentse Winterfeesten gaan door van 8 tot en met 31 december 2022.

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.

Alle Buffalo’s die een abonnement hebben op de Europese matchen van de club, kunnen voor de thuiswedstrijd tegen het Zweedse Djurgardens gratis een extra ticket aanvragen.

Op de R4 is het ter hoogte van de afrit Watersportbaan filerijden vrijdagavond. Een buschauffeur merkte al rijdend plots rookontwikkeling op en Brandweerzone Centrum kwam daarop ter plaatse.

De voorbije dagen is op meerdere locaties in Gent een zeehond opgedoken. Van de Bijloke tot aan de Graslei het dier zwemt rustig in het water rond en dat zorgt telkens voor opvallende taferelen.

Zondag treuren de smaakpapillen, want na 25 jaar sluit restaurant De Zoete Zonde in de Bosstraat in Munte definitief de deuren. Het gezellige restaurant was vroeger een boerderij en zelfs van …

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) heeft een aanvraag geweigerd voor een nieuw gokkantoor aan de Brugsesteenweg in Mariakerke.

In Gent zal het vanavond zo goed als helder zijn met een gematigdee wind uit het zuiden, we krijgen een temperatuur van maximaal 14 graden. De komende dagen krijgen we regenachtig weer. Morgen is …

De magische wereld van tovenaars en Hobbits komt dit weekend tot leven in de Capitole. Een koor en orkest brengen in twee voorstellingen de beste filmmuziek van de hitreeksen en katapulteren je …

In het Metropolitan Museum of Art in New York start volgende week de tentoonstelling: The Tudors: art and majesty in renaissance England . Pronkstuk is een kandelaar uit de Sint-Baafskathedraal.

De jongerentak van de Gentse N-VA lanceert een oproep om een ‘waterbus’ te laten varen in de haven van Gent. Een studie naar zo’n watertaxi loopt al.

123-piano in Gent bestaat al tien jaar en sluit de tiende editie af met een groot slotevenement op 2 oktober. Onder de stadshal wordt een verhalenwedstrijd, een karaoke en zelfs een jamsessie met …

In mei werden de krijtlijnen voor de toekomst van de Dampoortwijk vastgelegd. Milieuorganisatie GMF vraagt verschillende aanpassingen aan het plan, en heeft vooral problemen met een nieuwe …