Met BIOS-alternatief Coreboot kun je DOOM spelen op je moederbord - Hardware Info

2022-09-17 00:55:13 By : Ms. Fanny Fu

Met de nieuwste versie van open source BIOS-alternatief Coreboot kun je DOOM spelen vanuit de firmware van je moederbord. Coreboot 4.17 voegt het spel toe als zogenaamde 'payload'.

Coreboot is een minimalistische firmware voor moederborden. Het is een alternatief voor BIOS en UEFI. Het doel van Coreboot is een computer of laptop zo snel mogelijk op te starten, door alleen de benodigde hardware te initialiseren, en daarna een payload, zoals een Linux-kernel of bootloader, uit te voeren. Coreboot wordt onder ander gebruikt door ChromeBooks.

Versie 4.17 voegt dus DOOM toe als payload. Het gaat dan wel om coreDOOM, een port van doomgeneric. Doomgeneric is een project die de originele DOOM uit 1993 makkelijker te porten maakt, met één nadeel: het geluid werkt niet.

En dat is niet de enige beperking van coreDOOM. Het spel ondersteunt alleen PS/2-toetsenborden (dus spelen op je ChromeBook gaat hem niet worden). Ook is het niet mogelijk op te slaan, en loopt je computer vast na het afsluiten van het spel.

De eerste versie van Coreboot werd in 1999 uitgebracht. De firmware wordt nog door weinig moederborden ondersteunt. Sinds 2012 gebruiken alle ChromeOS-apparaten, zoals ChromeBooks en ChromeBoxen, de Coreboot-firmware.

Screenshot van de originele DOOM (1993).