Laurien woont in een Zwolse studio van 19 vierkante meter: 'Ik moest kiezen tussen een eettafel of bank' - indebuurt Zwolle

2022-09-17 00:53:43 By : Ms. Winnie Ye

De woning in Zwolle van Laurien Booij (21) mag dan wel compact zijn, met een slimme indeling merk je daar niks van. Met multifunctionele meubels, een kledingrek boven het bed en andere, handige oplossingen richtte Laurien haar studio in. “Ik zit het allerliefst op het balkon.” Wij nemen een kijkje.

Laurien woont sinds mei dit jaar aan de Vechtstraat, op een steenworp afstand van de binnenstad van Zwolle. Hiervoor woonde ze in een studentenkamer in Assendorp. “Ik wilde heel graag mijn eigen plek. Toen ik mijn wensen voorlegde bij een makelaar, bleek deze woning toevallig net in de verhuur te gaan. Binnen een week was alles geregeld. Ik was er heel vroeg bij, daar had ik geluk mee.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

De studio is negentien vierkante meter exclusief het balkon. Alle voorzieningen staan erin, behalve een toilet. Dat deelt Laurien met andere bewoners in het pand. “Mijn eerste indruk van de studio was: ‘Oei, past alles wel?’. Maar ik zag het als een uitdaging om het slim in te delen.”

Met een beetje puzzelen pasten een eettafel, tweepersoonsbed, opbergkast, kledingrek én fauteuil in de woning. “Ik moest wel keuzes maken. Nam ik een eettafel of een bank? Een tafel staat een stuk mooier, hoewel een bank praktischer is. Maar de esthetiek won het toch van de functionaliteit; de bank moest wijken.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Gelukkig heeft Laurien een balkon waar ze heel graag zit. Met twee openslaande deuren is de buitenplek een verlengstuk van de studio. “Als het een beetje lekker weer is, eet ik daar. Er staat geen zon op het balkon, maar dat is niet erg. Dan blijft het lekker koel in huis.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

In de vintagekast staan allerlei bijzondere spullen. Van een schildpaddenonderzetter tot een marmeren boekensteun. Voorheen runde Laurien de Instagrampagina Kringkoop waar ze haar kringloopvondsten op verkocht. Recent is ze daarmee gestopt, maar de liefde voor kringloopparels is er nog steeds. 

Waarom Laurien stopte met Kringkoop? “Om verschillende redenen. Ik ga straks studeren, dus daar gaat al mijn aandacht naartoe. En waar de vintagekast nu staat, stond voorheen een stellingkast bomvol spullen. Dat werd te krap. Ik wilde meer rust en ruimte voor mezelf.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Bijna alles in Lauriens woning is tweedehands. “Alleen het bed is nieuw. Vanwege het comfort en omdat ik een specifiek meubel zocht met lades onderin, voor extra opbergruimte.” Lauriens kleding hangt aan een rek boven het bed. “Zo bespaar ik vierkante meters, want ik heb geen kledingkast meer nodig.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Dat Laurien gevoel heeft voor interieur, is te zien aan de woning. Ze bedacht een slimme en budgetvriendelijke manier om de keuken meer eigen te maken. “De keuken was wit met feloranje tegels. Met plakfolie maakte ik de tegels zwart-wit en de kastdeuren zwart. De gouden greepjes en de accessoires maken het af.” 

Binnenkort start Laurien met de opleiding Interieurarchitectuur aan ArtEZ. “Ik wil van mijn hobby mijn beroep maken. Daar heb ik enorm zin in! En de school zit op een paar minuten loopafstand. Dat is ideaal. Ik ben erg blij dat ik hier woon, Zwolle is fantastisch. Zwolle is thuis.”

Lijkt het jou leuk om ons jouw huis te laten zien? Natuurlijk komen wij dan langs! Stuur ons een berichtje en vertel kort iets over je woonsituatie. Wie weet staan wij dan binnenkort bij jou op de stoep.

In het hart van de binnenstad van Zwolle, in een zijstraat van de Diezerstraat woont Kirsten Westrik (25) in een…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Zwolle en blijf op de hoogte van alles over en rondom Zwolle.

Insidertip: zo kun jij voor maar 5 euro naar de film in Zwolle

Aangeboden door Protestantse Gemeente Zwolle

Aangeboden door Hendrick de Keyser Monumenten

Stefan fleurt deze Zwolse muur op met oude foto’s: ‘Een man die als jongetje staat afgebeeld, kwam ook kijken’

Blijf op de hoogte van alles uit Zwolle

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden