Kerto-Ripa-elementen in gewelfd dak » Bouwwereld.nl

2022-10-08 03:44:15 By : Ms. Sephcare Wang

De Hurlingham Club in Londen staat bekend als één van de grootste particuliere sportclubs ter wereld. Het door David Morley Architects ontworpen Racquet Centre heeft een verzonken, slanke constructie en is voorzien van een sedumdak. Om de indoortennisbanen een grote vrije ruimte te geven, moesten de draagbalken redelijk ver uit elkaar geplaatst worden.

Het ingenieursbureau Price & Myers heeft gezocht naar een effectieve lichtgewicht oplossing voor de grote overspanning van het Londense sportcomplex. Traditioneel gelamineerd hout met daarop een paneel van massief hout bleek een totale hoogte van 1.200 mm te hebben, wat veel te hoog was. De ingenieurs keken vervolgens samen met Metsä Wood naar een ontwerp met een lagere constructie voor het dak, dat nog steeds mogelijkheden bood voor een grote overspanning en een relatief zwaar groen dak. Na realisatie van een gezamenlijk ontwerp, kozen ze voor een dakconstructie met Kerto-Ripa®-elementen. Deze elementen zijn samengesteld met Kerto® LVL-onderdelen en constructief met elkaar verlijmd. Bij toepassing van elk ander materiaal, zouden de dragers dichter bij elkaar moeten worden geplaatst.

De Kerto-Ripa-elementen in de gewelfde dakconstructie zijn 12,9 meter lang, hebben een totale hoogte van 645 mm en een maximale breedte van 1200 mm. Om de welving van de constructie te kunnen dragen, zijn vier verschillende breedtes gebruikt: 550 mm, 600 mm, 700 mm en 1200 mm: in totaal 140 geprefabriceerde Kerto-Ripa-elementen. De dakelementen passen precies tussen de gewelfde stalen dragers.

Om ervoor te zorgen dat de staalconstructie dezelfde hoogte zou krijgen als de Kerto-Ripa-elementen, werd er nauw samengewerkt met de staalfabrikant. Door de welving van het dak moesten de dragers en het montageproces in de ontwerpfase worden meegenomen om problemen tijdens de plaatsing van het dak te voorkomen. Tijdens de eerste bijeenkomst van de aannemer, architect, ingenieur en staalfabrikant werd gelijk duidelijk dat de complexe vorm en de grote overspanning een optimale samenwerking tussen alle teamleden vereiste.

De hoogte van de Kerto-Ripa-elementen was bepalend voor de hoogte van de gebogen stalen balken, omdat het staal en de elementen een egaal oppervlak moesten creëren om de groene dakconstructie te kunnen dragen. Het verbindingsstuk tussen het Kerto-Ripa-element en het stalen element moest daarom met uiterste precisie worden ontworpen. Het projectteam maakte gebruik van BIM-technologie om te waarborgen dat de houten en stalen elementen perfect op elkaar aansloten.

De BIM-modellen die de staalfabrikant en Metsä Wood met elkaar uitwisselden, maakten alle bevestigingspunten in de staalconstructie inzichtelijk. Hierdoor konden de panelen worden aangepast aan de montage- en bevestigingseisen om problemen op de bouwplaats te voorkomen.

Foto’s: Metsä Wood UK

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Breng me op de hoogte van nieuwe reacties via e-mail

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De gloednieuwe Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.

Onbeperkt toegang tot  Premium   artikelen en Bouwwereld digitaal lezen?

Dat kan al vanaf  € 7,29 per maand.