Banenbonus op Vlaams hakblok - De Standaard

2021-11-16 15:56:48 By : Mr. Bruce Lee

Dit artikel is exclusief voor abonnees, maar we bieden het je gratis aan.

Komt de jobbonus te vervallen voordat deze wordt ingevoerd? De liberalen doen er alles aan om hun trofee in de Vlaamse regering veilig te stellen.

Premier Jan Jambon verscheen gisteren formeel op het rentrée-evenement van Voka. 'Pacta sunt servanda. De jobbonus staat vermeld in het Vlaamse regeerakkoord. Het kan alleen worden heroverwogen met instemming van de drie regeringspartijen.' Maar, voegde Jambon eraan toe - en die toevoeging bracht de vorige in gevaar: 'Er zijn nu nieuwe uitdagingen sinds het schrijven van het regeerakkoord, zoals het halveren van het begrotingstekort.' Jambon zette even de N-VA pet op, want vlak daarvoor had voorzitter Bart De Wever tijdens het voorzittersdebat van de ondernemersorganisatie ook erkend dat de jobbonus in het regeerakkoord is opgenomen, maar dat er ook een budgettair probleem is . 'Ik weet niet of alle prikkels na corona even relevant zijn', aldus De Wever.

En zo was de verdeeldheid over de nog in te voeren maatregel binnen de Vlaamse overheid voor iedereen duidelijk. De jobbonus is immers een fel bevochten trofee van Open VLD in het regeerakkoord. Concreet zal deze bonus oplopen tot 600 euro op jaarbasis voor werknemers die maximaal 1.700 euro bruto per maand verdienen. Voor werknemers met een salaris tussen de 1.700 en 2.500 euro bruto per maand wordt dit kleiner. De bonus zou dit jaar ingevoerd worden, maar is er nog niet. Op papier kost het zo'n 350 miljoen euro. 'CD&V en N-VA hebben er altijd met lange tanden naar gekeken. Nu denken ze door corona een hefboom te hebben gevonden", klinkt het bij de liberale top.

De maatregel is inderdaad altijd controversieel geweest. Verschillende economen hebben gewaarschuwd dat dit doel gemist kan worden. Zo komt de bonus bovenop de federale werkbonus, die hetzelfde effect wil hebben. De experts die de Vlaamse regering adviseerden over de doorstart waarschuwden vorig jaar voor het risico van de promotieval - wie loonsverhoging krijgt krijgt weinig of niets door een dalende bonus - en wezen er ook op dat de maatregel de armoede onder werkenden waarschijnlijk niet zal verminderen . verminderen. De reden hiervoor is dat de werkbonus ook gedeeltelijk inactieve vrouwen, die al in een gezin met voldoende inkomen wonen, zal stimuleren om te gaan werken. 'Laat nader onderzoek doen om de best mogelijke jobbonus uit te rollen', was het advies. Econoom Ive Marx was scherper in De Standaard: 'Beleid kan veel slimmer handelen om mensen aan het werk te krijgen. In dat opzicht dreigt die 350 miljoen per jaar in ieder geval weer verspild te worden.' De voorloper van de banenbonus, de zogenaamde banenkorting, werd in 2011 met dezelfde argumenten deels geschrapt door de Vlaamse regering Peeters II - waar de liberalen toen niet bij betrokken waren. Dit is ook gedaan om budgettaire redenen.

De bonus heeft echter ook voorstanders, vooral de bedrijfsorganisatie Voka zelf. Volgens Voka blijft het een nuttig instrument om lagere inkomens aan het werk te krijgen. In een tijd waarin alle regeringen mikken op een hogere werkgelegenheidsgraad, vindt voorzitter Wouter De Geest het bizar dat Vlamingen niet alles uit de kast gaan halen. De jobbonus was slechts één van de echt concrete activeringsmaatregelen uit het regeerakkoord. Gisteren maakte De Geest zich zorgen dat de Vlaamse regering vooral naar het federale niveau kijkt om extra hefboomwerking te krijgen voor het werkgelegenheidsbeleid, maar dat ze de enige maatregel die ze zelf kan nemen in de koelkast zou laten. 'Het regeerakkoord is glashelder. Vul de jobbonus in. Jij hebt die bevoegdheid. Het bewijs dat Vlaanderen de eigen arbeidsmarkt in eigen hand heeft. Er hangt een prijskaartje aan, maar slimme investeringen zijn geen kostenpost.'

Alleen is het voor CD&V en N-VA geen slimme investering meer. Zeker nu de federale overheid de minimumlonen verhoogt, lijkt het weinig effect te hebben voor N-VA en CD&V. En dat terwijl het een makkelijke besparing van ruim 300 miljoen euro oplevert op een zoektocht van 1,3 miljard euro. Want geld weghalen dat nog niet is uitgegeven, dat voelt niemand.

Gerelateerde artikelen09-04-2021 'Staan alle partijen nog volop in voor dit kabinet?'

'Staan alle partijen nog volop in voor deze regering?'

U wilt onze betaalde artikelen lezen maar u nog niet abonneren? Meld u aan en probeer 5 plus artikelen gratis.

Jan-Frederik Abbeloos is hoofd van de Wetstraat bij De Standaard.

Werkgelegenheid , Werkgelegenheid , Jan Jambon , Bart De Wever , Open VLD , N-VA , CD&V , Vlaamse overheid , Vlaamse overheid

Geen abonnee? Lees 5 plus artikelen gratis  

Ontdek al je digitale voordelen als abonnee  

Geen abonnee? Lees 5 plus artikelen gratis 

Ontdek al je digitale voordelen als abonnee 

Lees de volledige krant digitaal >

De federale regering volgt de experts nog lang niet in al hun voorstellen om de coronamaatregelen te verlengen.

Een team van Duitse onderzoeksjournalisten plaatste gps-trackers in Nike-sneakers om te zien of ze...

Terwijl het draagvlak onder gevaccineerde Belgen voor de coronapas afneemt, stijgt het voor een verplichte...

Kun je een feministe zijn en van orale seks houden? Die en andere existentiële vragen spoken door een mi...