Hou de kou buiten de deur met een passende tochtstrip | RTL Nieuws

2021-12-27 05:03:23 By : Mr. River Deng

Kieren en spleten in je deur- of raamkozijn zijn vaak de boosdoener van een ongewenste koude tocht in huis. Gelukkig kan je dit probleem snel verhelpen met een tochtstrip. Maar welke strip verhelpt welk probleem en past bij welke kier? Er bestaan een hoop soorten met ieder aparte eigenschappen en functies. Wij zochten het voor je uit en hebben de verschillende soorten op een rijtje gezet!

Er zijn verschillende manieren om tocht buiten de deur te houden. Het bekendste voorbeeld is door middel van een tochtstrippen en tochtbanden. Maar wat is het verschil daar tussen en wanneer gebruik je welke variant? 

Een tochtband is een flexibele, dunne band gemaakt van een zacht materiaal, met aan een kant een plakstrip voor een eenvoudige bevestiging. Deze band past makkelijk in verschillende soorten kozijnen en is ideaal voor oudere huizen waarbij de kozijnen niet meer recht zijn, of bij voordeuren met afwijkende vormen.

Een tochtstrip is daarentegen gemaakt van hard materiaal, meestal metaal of kunststof. De harde zijde breng je aan op het bewegende deel van de deur of het raam. Ze beschikken niet altijd over een plakstrip, maar kunnen ook makkelijk geschroefd worden.

De strips zijn in verschillende maten en mogelijkheden verkrijgbaar. Belangrijk is hierbij dan ook om vooraf uit te zoeken welke strip het beste past bij jouw deur of raam.

Het nadeel van een tochtstrip is dat ze goed zichtbaar zijn en er niet zo fraai uitzien. Maar ze zijn daarentegen in diverse maten en mogelijkheden verkrijgbaar.

Elke vorm tochtstrip heeft zijn eigen specifieke kenmerken, voordelen en toepassingen. De verschillende soorten worden opgedeeld in twee categorieën, met en zonder luchtkamer.

Tochtprofielen met luchtkamer hebben binnenin een open ruimte. Dit soort strips ervaren minder weerstand, waardoor ze goed samendrukt kunnen worden. Hoe groter de holte, hoe groter het herstelvermogen en de terugverende kracht wanneer je het raam of de deur sluit.

Een profiel zonder luchtkamer heeft geen holte binnenin. Deze zijn steviger en bieden daardoor meer weerstand bij het sluiten van ramen en deuren. De vormen zijn ideaal voor kleine groefjes, zoals bij houten raamkozijnen.

Dan zijn er nog allerlei verschillende soorten tochtstrips met diverse profielen. We zetten ze op alfabetische volgorde op een rij: 

Zoek de plaatsen waar je een tochtstrip wilt aanbrengen nauwkeurig uit. Je huis heeft namelijk een bepaalde luchtcirculatie nodig. Bij het dichtplakken van alle gaten en kieren in huis is deze circulatie niet meer mogelijk. Breng de strips daarom, bijvoorbeeld, alleen aan bij de buitendeur en de kieren van ramen. Combineer dit niet met strips op de binnendeuren.

Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.