Hard nadenken is écht vermoeiend en onderzoekers weten nu hoe dat komt | Gezondheid | Telegraaf.nl

2022-08-20 01:17:44 By : Ms. Spring chan

Vergaderen, brainstormen, een ingewikkeld rapport uitwerken en vervolgens thuis vermoeid neerploffen op de bank. Voel jij je na een lange dag werken en hard nadenken vaak uitgeput? Onderzoekers denken te weten hoe mentale uitputting precies werkt.

In Current Biology schrijven de onderzoekers, geleid door Mathias Pessiglione van de Pitié-Salpêtrière Universiteit in Parijs, over de studie en hun bevindingen. „Onze bevindingen tonen aan dat intensief nadenken leidt tot een verandering in de hersenen, namelijk een ophoping van stoffen”, aldus Pessiglione. Die stoffen, glutamaat genaamd, hopen zich volgens Pessiglione op in de zogenaamde prefrontale cortex, het hersengebied dat betrokken is bij plannen, emoties reguleren en besluiten nemen. Het komt er dus op neer dat de prefrontale cortex minder goed werkt door de ophoping van stoffen die optreedt als gevolg van lang en intensief nadenken.

Maar waarom bouwen die stoffen zich dan op? Dat is kortgezegd omdat de hersenen er zo voor kunnen zorgen dat ze goed kunnen blijven functioneren. Potentieel schadelijke stoffen moeten volgens de onderzoekers namelijk worden ’gerecycled’ bij neutrale activiteit, dus bij minder heftige mentale inspanning.

Om tot deze conclusie te komen hebben de onderzoekers via een scan de chemische processen in de hersenen tijdens een werkdag geanalyseerd. De proefpersonen werden verdeeld in twee groepen: de ene groep moest hard nadenken tijdens hun werk, de andere groep kreeg weinig mentale uitdagingen voor de kiezen. Wat bleek; de mensen die hard moesten nadenken, toonden tekenen van vermoeidheid en waren minder in staat om goede en gezonde keuzes te maken. Ook maakte deze groep meer glutamaat aan in de prefrontale cortex.

Volgens Pessiglione kun je het beste rust houden en slapen als je je mentaal uitgeput voelt. „Er is bewijs dat glutamaat in de synapsen wordt afgebroken als je slaapt”, zegt hij.

Wekelijks alles over lifestyle, reizen, culinair en wonen.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Toeristen in het Amerikaanse Alabama filmen een bijzonder moment op het strand.

In Strikt Privé geeft hoofdredacteur Evert Santegoeds iedere woensdag een uniek kijkje achter de verhalen van zijn weekblad. Deze week onder andere over schaatster Jutta Leerdam. De relatiebreuk met haar ex-schaatsmaatje Koen Verweij is ook buiten onze landsgrenzen groot nieuws.

Op het strand in Blackpool breekt enorme paniek uit door een vliegenplaag.

Terwijl het nieuwe seizoen van het RTL-programma B&B Vol liefde alweer bijna tegen het einde loopt, lijkt het ongemak volgens Eva van Riet alleen maar toe te nemen. Martijn in Portugal verklaart Fenna al binnen 24 uur de liefde tijdens een ongemakkelijk kampvuur en hond Pip van Richard heeft wel...

Waar de ene persoon er ultiem van kan genieten, vindt de ander een koud biertje juist helemaal niks. Onderzoekers stellen op basis van een nieuwe studie dat dat deels te maken heeft met de genen.

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Zeker in de journalistiek staan of vallen werkrelaties met vertrouwen. En dat heeft tijd nodig. Na dertig jaar denk ik te kunnen zeggen dat mijn werkrelaties ervan uitgaan dat een tip, een actueel onderwerp of primeur bij mij in goede handen is. Daardoor kon...

„Lang niet iedereen zal zich door de brief aangesproken hoeven te voelen”, vertelt hoofdonderzoeker Carlijn van der Aalst van het ErasmusMC over de uitnodiging die ruim 400.000 Nederlanders tussen de 60 en 79 jaar de komende weken op de mat krijgen.

Duurzaam leven proberen we allen. We gaan slimmer om met grondstoffen en consuminderen is modern. Trendwatcher Lieke Lamb zet vooral in op technologie en innovaties: „Weinig verandert moeilijker dan gedrag van mensen.”

De lucht in Nederland is de afgelopen decennia flink schoner geworden dankzij strenge uitstootregels voor auto’s en industrie. Goed voor onze gezondheid, en zelfs voor meer uren zon. Maar het verklaart ook deels de hogere temperaturen. Hoe zit dat?

Amerikaanse wetenschappers hebben onverklaarbare, mysterieuze gaten ontdekt op de zeebodem van de Atlantische Oceaan. Ze hopen het mysterie op te lossen via een Facebook-oproep.