Geen bloemen, carpoolen en een ongelakte kist. Alles kan duurzamer, dus een uitvaart ook. Zo pakken ze dat in Hoogkerk aan, bij het duurzaamste crematorium van Nederland - Dagblad van het Noorden

2022-05-27 20:56:35 By : Ms. Candice Ma

Een kist, een grafsteen of crematie, catering, vervoer, bloemen: bij een gemiddelde afscheidsdienst komt nogal wat milieubelasting kijken. Maar dat hoeft niet - als je een kist neemt van wilgentenen, gasten vraagt te carpoolen en zelf nepbloemen maakt.

Mariëlle Heijne is locatiemanager van het duurzaamste crematorium van Nederland, bij Hoogkerk. Foto: Jaspar Moulijn

Alle meubels zijn van gerecycled materiaal gemaakt. De vloeren zijn van bamboe, aan de muren groeien levende planten. Plantjes bedekken ook de noordzijde van het dak; aan de zuidkant liggen 220 zonnepanelen. Dankzij de houtskeletconstructie en isolatie hoeft er binnen amper te worden verwarmd. Buiten wordt het gras kort gehouden door grazende schaapjes. En de crematieoven werkt niet op gas, maar op groene elektriciteit.

Het nieuws van dichtbij vind je bij Dagblad van het Noorden. Dagelijks zijn wij op pad om verhalen te maken. Over gebeurtenissen in de buurt, plannen van de gemeente, evenementen, sport en meer.

Leest u al de (digitale) krant? Dan heeft u waarschijnlijk recht op het lezen van PREMIUM. Registreer u dan eenmalig en log in om toegang te krijgen.

Heeft u al een account? Dan kunt u hieronder eenvoudig inloggen om dit PREMIUM-artikel te lezen.

Bent u ingelogd maar kunt u dit artikel nog steeds niet lezen? Koppel dan hier eenmalig uw account aan uw abonnementsgegevens.

Release: 57b32ab62f5ec6c594384213538039297fd4d220