Dit zijn de voordelen van een pvc-vloer | Thuis & Tuin | Telegraaf.nl

2022-07-30 00:39:59 By : Ms. Hank Han

Doe-het-zelf-specialist Dennis Mulder bespreekt elke week klusthema’s. Vandaag alles over de (moderne) pvc-vloer.

De vloer is bij ons thuis al jaren een punt van discussie. Er ligt nu, en dat lag er al toen we het huis kochten, een houten vloer in de woonkamer. Mooi, maar vrij donker. In de aansluitende open keuken liggen zwarte tegels met crème patroon, beetje Portugese tegel-achtig, prachtig en passend in ons oude vissershuisje. En in de gang, wc en badkamer – we hebben er beneden ook een – ligt een vierkante 25x25 zwarte tegel met een soort van reliëf, afzichtelijk!

Mijn meissie zeurt al vanaf het begin om een betonnen vloer. Want één en dezelfde vloer over de hele benedenverdieping is mooier en ruimtelijker en beton is lichter dan wat we nu hebben. Bijna al ons bezoek verklaart haar voor gek want dat past helemaal niet bij ons huis, maar zij vindt het contrast juist spannend. In de gang, wc en badkamer liggen dunne tegels op een laag beton met vloerverwarming erin en daar is dus geen ruimte voor 7 cm beton. Maar alles wat nep is, komt er bij haar niet in en alleen in beton in de woonkamer en keuken vindt ze ook geen optie.

Omdat we in de gang, wc en badkamer dus maar 1 cm omhoog kunnen, blijven er niet veel opties over. Een pvc vloer zou voor ons ideaal zijn.

Je kent deze vloerbedekking waarschijnlijk als vinyl of zeil. Het zit op een rol, is 200 of 400 cm breed en komt in allerlei kleuren en patronen: marmerlook, betonlook, houtstructuur, plavuizen, kurk. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Mijn meissie had het in haar appartement in Amsterdam in de keuken en wc, van dat zwart-wit geblokte zeil.

Maar de ontwikkeling op het gebied van pvc-vloeren heeft niet stilgestaan. Vinyl of zeil bestaat simpel gezegd uit twee lagen pvc met een schuimlaag ertussen. Hierdoor veert het en voelt het zacht aan, net als tapijt, maar dan makkelijker schoon te houden.

Die schuimlaag maakt de vloer wel kwetsbaar. Bij de huidige pvc-vloeren is die laag er tussenuit gehaald. Dat maakt de vloer harder en sterker. De pvc-vloer komt in stroken of andere vormen en is niet meer van echte materialen te onderscheiden. Zo heb je pvc-vloeren die precies lijken op een houten vloer, maar je kunt ook kiezen voor plavuizen, beton, leisteen, Portugese tegels. Je kunt ze in allerlei patronen leggen. Een visgraatvloer van pvc kan dus gewoon.

Je hebt wel een vlakke ondergrond nodig en sommige pvc-vloeren moeten verlijmd worden, dat is niet echt een doe-het-zelf klusje. Maar tegenwoordig kun je ook pvc vloeren krijgen met dezelfde drager en hetzelfde kliksysteem als laminaat vloeren.

De pvc-vloer van tegenwoordig heeft een hoge slijtweerstand, is vochtbestendig, kan samen met vloerverwarming is geluidloos, onderhoudsarm, en tegenwoordig niet meer van ‘echt’ te onderscheiden. Maar zij is niet overtuigd. Iemand een mening? Voor of tegen, wij horen het graag!

Hebt u een vraag? Mail naar klusvraag@telegraaf.nl

Wekelijks alles over lifestyle, reizen, culinair en wonen.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Maar liefst 8 vrouwen zijn zwanger in de nieuwbouwstraat Burcht in Rijssen. Volgens de dames is het niet de vriendelijke postbode die daar verantwoordelijk voor is maar zit er waarschijnlijk iets in het water.

Rama X, de koning van Thailand, vierde donderdag zijn zeventigste verjaardag. Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun, zoals hij officieel heet, zit pas enkele jaren op de troon maar is allesbehalve onbesproken. Koningshuisdeskundige Pieter Klein Beernink over de geruchtmakende koning.

Een man ontsnapt in Las Vegas als het wapen van zijn overvaller weigert. De bewakingscamera van het huis legt het moment vast.

In de rubriek Wat Vindt Jan? laat Privé-icoon Jan Uriot wekelijks zijn licht schijnen over zijn hoogte- en dieptepunten in de wereld van glitter en glamour. Deze week denkt Jan te weten wat de échte reden is van het huwelijksaanzoek van Carlo Boszhard. Verder reageert Jan op het nieuws dat Wilfred G...

Soms ben je gewoon toe aan wat anders. Oók als het om je huis en interieur gaat. Je kunt het natuurlijk groots aanpakken door de boel te verbouwen of nieuwe meubels te kopen, maar het kan ook veel goedkoper. Vijf manieren om je huis (bijna) gratis een make-over te geven.

We maken deze week een trip naar Saint-Tropez voor wat wooninspiratie, want de mediterrane sfeer is ‘hotter dan hot’ deze zomer met oranje, lichtblauw en vrolijke dessins die doen denken aan zon, zee en het strandleven. Trendwatcher Monique van der Reijden vertelt over de laatste woontrends en geeft...

Het is zomer! Dat betekent optimaal genieten van onze buitenruimte waarvan sommigen heuse paradijsjes hebben gemaakt. Deze week het dakterras van Kim en Jasper Kuijs in Rotterdam.

In sommige hotels voel je je helemaal ’uit’. Alles is er prachtig, mooi en weelderig. Eigenlijk zou je er het liefst blijven wonen. Dat kan helaas niet, maar zo’n luxe uitstraling is door te voeren in je eigen huis. Er is zelfs een naam voor deze woonstijl: Hotel Chique. Toe te passen in het gehele ...

De hitte is (voorlopig) voorbij, maar in huis voelt het nog steeds bijzonder heet aan. Dat kan nog even duren, zegt docent bouwfysica Jelle Laverge (UGent). Wat je in ieder geval niet moet doen: de ventilator aanzetten of de airco volop laten draaien. Maar wat dan wel?

Een steriele inrichting is uit en wordt verruild voor een huis dat de persoonlijkheid van de bewoner(s) weerspiegelt. Vintage past daar geweldig in, maar vooral kunst. Hoe begin je daarmee als je tot nog toe niet verder kwam dan een afbeelding van Ikea plus een schoolfoto van de kinderen aan de muur...