Dit is waarom er een arend boven coffeeshop Groenewoud hangt - indebuurt Leiden

2021-12-27 05:06:17 By : Ms. Joan Zhou

Wandelend door de stad kwam onze vertelvader Willem een grote arend tegen. Geen levende, maar eentje die aan een gevel hangt: recht boven coffeeshop Groenewoud. Willem vroeg aan een bezoeker of hij wist waarom de arend daar zit. “Dat betekent dat je kan vliegen als een arend als je hier geweest bent.” Willem heeft het zelf niet uitgeprobeerd, maar is nog wel op zoek gegaan naar het echte verhaal.

De vogel is dus bevestigd aan de gevel van het pand op de hoek van de Haarlemmerstraat en het Havenplein. Het stelt een arend voor die met uitgespreide vleugels op een bal zit. Op de bal zijn de letters M.J.M. te zien met daaronder twee jaartallen. Het beeld is al 250 jaar oud en zeer waarschijnlijk op het hoekpand aangebracht door Jacobus Snijers.

Jacobus begon daar namelijk in 1771 een winkel, die hij ‘De Blauwe Arend’ noemde. Hij deed waarschijnlijk goede zaken en in 1829 begon hij met zijn zoon aan de Botermarkt 15 ‘Snijers Banketbakkerij en Lunchroom’. Het gave is dat die zaak nu nog steeds bestaat!

In het oude pand van Jacobus kwam in 1839 de apotheker Fornara. Zijn schoonzoon zette later dit bedrijf voort. Hij heette Michaël Joannes Markx. Het kan niet anders dan dat het de initialen M.J.M. die onder de bal van de arend zijn weergegeven van deze M.J. Markx zijn.

In 1921 werd het wat vervallen pand verkocht en opgeknapt. De nieuwe eigenaar begon hier toen een ‘koek- en banketfabriek’ met ook een winkel erin. De naam bleef hetzelfde, namelijk ‘De Blauwe Arend’. De winkel ging ook open voor publiek. Naast de producten van de fabriek, kon je hier toen ook suiker, thee en koffie kopen.

De zogenaamde ‘Blauwe Arendjes’ waren de specialiteit van het huis. Het waren koekjes. In het Leidsch Dagblad van 8 juli 1921 staat nog advertentie van deze ‘onverbeterlijke en heerlijke koekjes’. Toen kon je er dus zoete lekkernijen kopen; nu een joint. Tijden veranderen.

Als je over het Steenschuur loopt zie je bij de ingang van het KOG (Kamerlingh Onnes Gebouw) een beeld van…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Leiden en blijf op de hoogte van alles over en rondom Leiden.

Meubelexpert Edwin geeft jou het beste advies: ‘Een goede bank is een duurzaam product’

Aangeboden door CASBA Wonen & Slapen

Leidenaar Arjan zet huizen op de kaart: ‘Ik ken hier elke straat’

Aangeboden door Welkom Thuis! NVM makelaars

Aangeboden door de Rijksoverheid: campagne ‘Fit op jouw manier’

Leidenaar Arjan zet huizen op de kaart: ‘Ik ken hier elke straat’

Aangeboden door Welkom Thuis! NVM makelaars

Aangeboden door Bij de Broodjes

Blijf op de hoogte van alles uit Leiden

© 2021 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden