Brabantse gezelligheid, bestaat dat? - Omroep Brabant

2021-11-16 15:58:46 By : Ms. Diana Zhang

Arnoud-Jan Bijsterveld is historicus en hoogleraar Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg. De Brabantse gezelligheid en de gastvrijheid die daarbij hoort, vindt hij een stuk genuanceerder. “We zijn helemaal niet zo gezellig als we denken.”

Een voorbeeld hiervan ligt in het feit dat in Brabant de achterdeur altijd openstaat. "Je kunt altijd langs achteren komen, maar pas nadat je vier keer door de voordeur bent gegaan."

Hoe is het idee ontstaan ​​dat we zo gezellig en gastvrij zijn? Het heeft alles met imago te maken. “Niet alleen wij als Brabanders, maar ook de mensen buiten onze provincie portretteren ons als 'gezellig'. Ze creëren een bepaald beeld.”

Zowel de Brabanders als de niet-Brabanders willen dit beeld graag behouden. “Zodra mensen Brabant binnenkomen, vinden ze het gezellig en gaan we het gezellig hebben.”

“We hechten ons imago graag aan de drie G's: gastvrij, vriendelijk en sociaal. Dit is een beeld waarmee we onszelf graag verkopen. Je kunt alleen de vraag stellen of dit allemaal klopt. Als je varkens in de boom hangt als vluchtelingen aankomen, hoe gastvrij ben je dan?

Niet alleen de provincie Brabant doet dit soort dingen. Dat gebeurt met alles wat met identiteit te maken heeft. “Het gaat om een ​​proces dat te maken heeft met zelfbeeld en imago. Mensen gaan zich gedragen naar wat anderen van hen denken.”

Toch moet dit beeld ooit zijn ontstaan. Volgens Bijsterveld kunnen daarbij twee dingen een rol spelen: “Allereerst heb je natuurlijk het zuidelijke accent. Deze is een stuk zachter. Mensen luisteren graag naar Brabanders.”

Daarnaast speelt ook het katholieke geloof een rol. “In het katholieke geloof staat het collectief voorop. Ondanks dat steeds minder mensen gelovig zijn, zie je dit nog steeds in Brabant.

Een voorbeeld dat Bijsterveld noemt is het clubleven. “Er zijn in Brabant veel meer verenigingen dan in de rest van Nederland. Door de coronacrisis neemt dit helaas erg af.”

Meer vrienden Misschien bestaat de Brabantse gezelligheid inderdaad niet. Het is dan ook heel begrijpelijk als je nu met een klein traantje op de bank zit. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat Brabanders meer vrienden hebben dan gemiddeld.

Uit het onderzoek 'Hoe maakt Nederland vrienden?' blijkt dat Brabanders meer vrienden hebben dan gemiddeld in Nederland. Naast de vijf goede vrienden uit de binnenste cirkel hebben Brabanders gemiddeld ook nog dertien andere vrienden. Terwijl in Nederland die laatste groep gemiddeld tien is.

Is het friet of patat? Helaas ga je het antwoord niet leuk vinden

Worstenbroodje is typisch Brabants en zo komt het

Schrobbelèr: Hoe een kan met urine een wereldberoemd drankje werd

App ons! Zie je een fout of een opmerking over dit artikel? Gelieve ons te contacteren.

Schrijf u in voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles wat er in uw regio gebeurt.