Bank of America: "De huidige situatie op de markten kunnen we vergelijken met de jaren 1870" - Business AM

2022-07-01 20:36:39 By : Mr. JACK XU

Hoofdpagina » Bank of America: “De huidige situatie op de markten kunnen we vergelijken met de jaren 1870”

Het gaat niet goed met de financiële markten. Bijna geen enkel beleggingsinstrument, gaande van aandelen tot crypto, blijft gespaard van rode cijfers. Beleggers maken zich onder meer zorgen over de hoge inflatie, recessiegevaar en de oorlog in Oekraïne. Meer dan eens wordt de vergelijking gemaakt met de jaren 1970, maar de Bank of America ziet ook overeenkomsten met de jaren 1870.

De financiële markten krijgen de wind van voren. De Amerikaanse beursindex S&P500 is gedurende de eerste zes maanden van dit jaar met ruim 20 procent naar beneden getuimeld. Dat is de zwakste eerste jaarhelft op Wall Street sinds 1970. Ook de obligatiemarkten krijgen het zwaar te verduren. Door de stijgende rente wordt het schuldpapier in omloop minder waard. Fondsenbeheerder Flossbach von Storch spreekt van “de crash die onopgemerkt bleef” bij het grote publiek. Bitcoin (BTC), de grootste munt op de cryptomarkt, is dan weer minder waard dan 20.000 dollar.

Het is dan ook pessimisme troef bij de beleggers. Ze maken zich onder meer zorgen over de inflatie. Die lijkt maar niet aan kracht te verliezen. In de eurozone kwam het inflatiecijfer in juni bijvoorbeeld uit 8,6 procent, een nieuw record. In sommige lidstaten van de monetaire unie is het leven in die maand zelfs meer dan 20 procent duurder geworden.

Voorts is er de vrees voor een recessie. Vooral in de Verenigde Staten zijn beleggers bang dat er een economische inzinking aan de horizon lonkt. Volgens een populaire indicator, GDPNow van de Federal Reserve Bank van Atlanta, zal de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen zijn met 1 procent. In het eerste kwartaal werd er al een afname opgetekend van 1,4 procent. Indien er dus effectief sprake is van een krimp in het tweede kwartaal kunnen we officieel spreken van een recessie.

Ook de oorlog in Oekraïne blijft voor kopzorgen zorgen bij de beleggers. Dat conflict is mee verantwoordelijk voor de gestegen levensduurte. Denk bijvoorbeeld aan de energieprijzen.

De afgelopen maanden hebben experts en instituten, waaronder de Wereldbank, de huidige marktsituatie al meermaals vergeleken met de jaren 1970. De wereld moest toen het hoofd bieden aan een oliecrisis. Er was destijds ook sprake van een aanhoudende verstoring aan de aanbodzijde, wat leidde tot een hoge inflatie.

Bank of America daarentegen ziet gelijkenissen met de jaren 1870. Volgens de Amerikaanse bank zijn staatsobligaties goed op weg om de slechtste jaarprestatie sinds 1865, het jaar waarin de Amerikaanse Burgeroorlog eindigde, neer te zetten.

Indien de situatie op de aandelenmarkt niet verbetert, bestaat de kans dat de S&P500 zijn slechtste jaar sinds 1872 zal beleven, leren berekeningen van de Bank of America.